A konyha ideális berendezése – a háromszög elv
- somogyiakos
- Nov 27, 2023
- 2 min read
Ahhoz, hogy konyhánk ne csupán látványnak legyen különleges, hanem tökéletes munkahelyként is szolgáljon, kialakítása során szem előtt kell tartanunk bizonyos ergonómiai szempontokat. A konyhánk tervezése során a háromszög elv kell, hogy az egyik legfontosabb vezérelvünk legyen, amit először az 1920-as években fogalmaztak meg, mint az otthoni konyhák kialakításának legalapvetőbb, tudatos szempontját, és azóta is alkalmazzuk.

A háromszög csúcsai a három legfontosabb tevékenységet jelölik, melyek a tárolás, az ételkészítés és a mosogatás. Konyhánk akkor kényelmes, ha ez a három funkció a térben háromszöget alkot, és egymástól mért távolságuk 1,5 és 3 méter között van. Ennél kisebb térben szűkösen fogjuk érezni magunkat, ha pedig távolabb esnek egymástól a háromszög csúcsai, sok plusz métert kell megtennünk, hogy elérjük azokat.
Fontos, hogy a háromszögön belül ne legyen átmenő forgalom, vagyis ne kelljen a garázsba vagy az előszobába igyekvő családtagjainkat kerülgetnünk a vasárnapi ebéd készítése közben. Az is lényeges, hogy más bútorok vagy konyhai berendezések se lógjanak be ebbe a térbe, vagyis minden funkció egyszerűen és egyenesen megközelíthető legyen.

A konyha praktikus kialakításához íme néhány további ötlet és adat, ami hasznos lehet a tervezés során:
A nyitott konyhaajtó ne akadályozza a berendezések működését, a gépek ajtajainak nyílását, záródását, és a berendezések nyitható részei se érjenek egymásba.
Ha általában egyedül főzünk, a munkapulttal párhuzamosan legalább egy 100 cm széles folyosót hagyjunk szabadon, hogy kényelmesen dolgozhassunk. Ha gyakran főzünk ketten is, legalább 120 cm a javasolt. A munkafelületként nem szolgáló pultrészek mellett az ideális folyosószélesség 90 cm.
Étkezésnél a székek elhelyezésekor legalább 70 centi széles helyet számoljunk az asztal körül minden személynek.
Ha közvetlenül a székek mögött fal található, az étkezőasztal vagy pult széle és a fal közötti távolság minimum 91 cm legyen.
Az elsődleges munkafelület a mosogató mellett legyen, mérete akkor jó, ha minimum 80 cm széles és 60 cm mély.
A mosogatógép és a mosogató ne legyen távolabb egymástól, mint 90 cm.
A mikrohullámú sütő ideális magassága a használó vállmagasságánál 5-10 centivel alacsonyabban van, ebben az esetben tudjuk kényelmesen segítségül hívni.
A helyiség általános megvilágítása mellett érdemes a munkapult gyakrabban használatban lévő részeit helyi világítással is ellátni.
Comments