Tudatos hulladékgyűjtés a konyhában
- somogyiakos
- Nov 21, 2022
- 2 min read
A konyhánk az otthon lelke, ahol a legtöbb időt töltjük, amikor együtt van a család.
A konyha egyik legkényelmetlenebb pontja a szemetes, de mivel léte nélkülözhetetlen, jobban járunk, ha elismerjük fontosságát és tudatosan foglalkozunk vele, ahelyett, hogy minden alkalommal arcunkon fintorral közelítenénk meg.
A konyha elrendezése
Bárminek is keresünk helyet a konyhában, az első lépés mindig, hogy kialakítsuk a funkciók – előkészítés, főzés, mosogatás – jól elkülönített helyeit. A szeméttárolás számára az ideális hely a legtávolabbi pont a friss élelmiszerektől, és a legközelebbi a mosogatóhoz és más, a konyhából távozni készülő anyagokhoz.
Élet a konyhán kívül
A szemét élete ideális esetben többféleképpen folytatódhat a konyhán kívül. Bizonyos anyagok a szelektív hulladékgyűjtőbe kerülnek, mások a komposztba, megint mások kommunális hulladékként a kukában végzik. Személyes szokásaink határozzák meg, hogy milyen hulladékgyűjtő rendszert praktikus kialakítanunk a konyhánkban.
A folyamat legyen minél könnyebb, annál szívesebben csináljuk. Fontos, hogy a különböző hulladéktípusokat külön gyűjtsük, és a nedves anyagokat tartalmazó szemeteseket lehetőleg naponta ürítsük a megfelelő helyre: kukába, komposztáló edénybe. Az otthonunkon belül használt hulladéktároló edényeket érdemes hetente kívül-belül kimosni, és havonta fertőtleníteni.
Beépített hulladéktárolók
A legdiszkrétebb megoldás a beépített hulladéktárolók használata. Nem törik meg a konyha rendjét, helyet takarítanak meg, és rengeteg féle kivitelben választhatók.

Szelektív hulladékgyűjtés
A bolygónk az emberiség jövője szempontjából is fontos, hogy különbséget tegyünk az újrahasznosítható és a nem újrahasznosítható hulladék között. Az újrahasznosításhoz használhatunk több gyűjtőedényt a különböző fajtájú hulladékoknak, amiket a megfelelő nagyobb gyűjtőbe tudunk elhelyezni a gyűjtőpontokon, vagy ha szerencsések vagyunk, a helyi szemétszállító cég elviszi az ennek dedikált edényeiben.
Komposztálj!
Ha van a kertedben vagy a társasházadban komposztáló sarok, érdemes a növényi eredetű hulladékot oda továbbítanod. Az olyan dolgok, mint a krumplihéj, teafilter, kávézacc feleslegesen kerülnek a kukába, mindenkinek jobb, ha helyette inkább visszajutnak a természetbe.
Csökkentsd a szemetedet!
Bármilyen szép is a konyhád és praktikus a szemetesed, a legjobbat akkor teszed, ha minél kevesebb olyan dolgot vásárolsz, ami később a szemetesben végzi. Kevesebb műanyag csomagolás, egyszer használatos flakon, tubus, zacskó, több üvegedény, több újrahasznosított zsák, több doboz. Egy jól kialakított konyhai hulladékgyűjtő rendszer ebben is támogatni fog!





Comments