top of page

Tudatos hulladékgyűjtés a konyhában

  • somogyiakos
  • Nov 21, 2022
  • 2 min read

A konyhánk az otthon lelke, ahol a legtöbb időt töltjük, amikor együtt van a család.

A konyha egyik legkényelmetlenebb pontja a szemetes, de mivel léte nélkülözhetetlen, jobban járunk, ha elismerjük fontosságát és tudatosan foglalkozunk vele, ahelyett, hogy minden alkalommal arcunkon fintorral közelítenénk meg.


A konyha elrendezése

Bárminek is keresünk helyet a konyhában, az első lépés mindig, hogy kialakítsuk a funkciók – előkészítés, főzés, mosogatás – jól elkülönített helyeit. A szeméttárolás számára az ideális hely a legtávolabbi pont a friss élelmiszerektől, és a legközelebbi a mosogatóhoz és más, a konyhából távozni készülő anyagokhoz.


Élet a konyhán kívül

A szemét élete ideális esetben többféleképpen folytatódhat a konyhán kívül. Bizonyos anyagok a szelektív hulladékgyűjtőbe kerülnek, mások a komposztba, megint mások kommunális hulladékként a kukában végzik. Személyes szokásaink határozzák meg, hogy milyen hulladékgyűjtő rendszert praktikus kialakítanunk a konyhánkban.

A folyamat legyen minél könnyebb, annál szívesebben csináljuk. Fontos, hogy a különböző hulladéktípusokat külön gyűjtsük, és a nedves anyagokat tartalmazó szemeteseket lehetőleg naponta ürítsük a megfelelő helyre: kukába, komposztáló edénybe. Az otthonunkon belül használt hulladéktároló edényeket érdemes hetente kívül-belül kimosni, és havonta fertőtleníteni.


Beépített hulladéktárolók

A legdiszkrétebb megoldás a beépített hulladéktárolók használata. Nem törik meg a konyha rendjét, helyet takarítanak meg, és rengeteg féle kivitelben választhatók.


ree

Szelektív hulladékgyűjtés

A bolygónk az emberiség jövője szempontjából is fontos, hogy különbséget tegyünk az újrahasznosítható és a nem újrahasznosítható hulladék között. Az újrahasznosításhoz használhatunk több gyűjtőedényt a különböző fajtájú hulladékoknak, amiket a megfelelő nagyobb gyűjtőbe tudunk elhelyezni a gyűjtőpontokon, vagy ha szerencsések vagyunk, a helyi szemétszállító cég elviszi az ennek dedikált edényeiben.


Komposztálj!

Ha van a kertedben vagy a társasházadban komposztáló sarok, érdemes a növényi eredetű hulladékot oda továbbítanod. Az olyan dolgok, mint a krumplihéj, teafilter, kávézacc feleslegesen kerülnek a kukába, mindenkinek jobb, ha helyette inkább visszajutnak a természetbe.


Csökkentsd a szemetedet!

Bármilyen szép is a konyhád és praktikus a szemetesed, a legjobbat akkor teszed, ha minél kevesebb olyan dolgot vásárolsz, ami később a szemetesben végzi. Kevesebb műanyag csomagolás, egyszer használatos flakon, tubus, zacskó, több üvegedény, több újrahasznosított zsák, több doboz. Egy jól kialakított konyhai hulladékgyűjtő rendszer ebben is támogatni fog!

 
 
 

Comments


bottom of page